Search
Close this search box.

L’Escriny

La Coral Escriny es va fundar a Santpedor l’any 1968, per un grup de joves amb ganes de cantar dirigits per Xavier Santamaria, que en fou responsable fins al 1988. Aquell any es va fer càrrec de la direcció Jaume Serra, que conduí la coral fins al 2005. En aquell moment prengué el relleu en la direcció Enric Mieza, amb la col·laboració d’Oriol Torras. Des del setembre de 2009, el director és Marc Reguant.

Al llarg de la història de la coral s’han treballat tota classe de repertoris, des de cançons catalanes a grans èxits del pop dels anys setanta i vuitanta, passant per música clàssica, jazz, gospel, etc.
Alguns dels programes més rellevants han estat l’òpera barroca Dido and Aeneas, el musical Hair, una selecció de temes dels anys 70 i 80 amb el títol de Remember i el concert del 40è aniversari de l’entitat, amb un recull de peces de totes les èpoques de la coral. I darrerament, el Gloria del compositor barroc Antonio Vivaldi, D’un temps, d’un país, un recull de peces de la Nova Cançó, el Magnificat de John Rutter, A Ceremony of Carols de Benjamin Britten, El Cant del Destí (Schicksalslied) de Johannes Brahms, A Little Jazz Mass de Bob Chilcott, Indianas de Carlos Guastavino, Messiah de Georg F. Händel, Illa inaudita de Manel Camp, Requiem de Mozart, Passió segons sant Marc de Johann S. Bach i Jardins d’Euterpe, balls corejats de Josep Anselm Clavé.

L’Escriny ha actuat a molts pobles i ciutats de Catalunya, ha participat en diversos festivals i concursos (d’aquí i de l’Estat Espanyol) i ha fet intercanvis amb corals del País Basc, d’Itàlia, d’Hongria i de Polònia.

Des de la seva fundació fins a l’actualitat, la coral ha ofert un concert de Nadal cada any a Santpedor.

L’entitat compta amb un local d’assaig propi, adquirit i rehabilitat pels mateixos cantaires, que es va inaugurar l’any 1998, coincidint amb el 30è aniversari de la coral.

la història de l'escriny en quatre etapes

1968-1987

Director:
Xavier Santamaria

Els orígens de l’Escriny es situen a les acaballes de l’any 1967, quan dues noies de Santpedor (M. Àngels Colom i Paula Rodríguez) s’adrecen al Xavier Santamaria, que tenia coneixements musicals, i li proposen de trobar-se regularment per aprendre cançons i cantar-les.

D’aquella idea en sorgeix un grup de 10 joves, dirigits pel mateix X. Santamaria, que fan una primera actuació el 28 d’abril de 1968, en el marc d’un festival benèfic, amb l’improvisat nom de Petita Coral i tan sols dues cançons de repertori.

Per Nadal d’aquell mateix any, la coral va tornar a actuar com a telonera d’una obra de teatre, amb un programa una mica més extens.

Ben aviat es va ampliar el nombre de cantaires i, com que la coral ja no era tan “Petita”, es va decidir buscar un nom més adient. En aquella elecció va guanyar la proposta “Escriny”, que significa cofret per a guardar joies.

Ja amb aquest nom, la coral va fer el seu primer concert de Nadal l’1 de gener de 1970. Començava així una tradició que s’ha mantingut al llarg de tota la història de l’entitat.

Mentre la coral va ser petita, els assajos es feien a casa d’una de les seves components, però quan va créixer es van traslladar a l’antiga fàbrica de Cal Nat, on també es feia teatre i altres esdeveniments. Al cap d’uns anys, la seu de la coral es va ubicar als baixos de la rectoria, d’on no es va moure fins que va tenir un local propi, ja a la darrera dècada del segle XX.

Cap a finals dels anys 70, l’entitat va passar una primera crisi que fins i tot en va fer plantejar la continuïtat. Eren temps en què al poble hi havia moltes activitats i les mateixes persones estaven ficades en diversos projectes alhora. Això perjudicava molt l’assistència als assajos.

Després d’un parell d’anys difícils, la incorporació de nous cantaires i, sobretot, la tenacitat d’alguns per buscar actuacions arreu, van donar un nou impuls a la coral. Molts caps de setmana hi havia compromisos i, de vegades, més d’un en un mateix dia.

L’any 1987 es va fer un intercanvi amb una coral basca, d’Aramaio, que va deixar molt bones amistats entre els dos pobles.

Per Nadal d’aquell mateix any, l’Escriny va viure un moment històric: el relleu en la direcció. Després de 20 anys com a ànima de la coral, Xavier Santamaria va prendre la decisió de deixar el cor en mans d’un jove d’Artés que feia uns mesos que s’hi havia incorporat com a cantaire, Jaume Serra.

1987-2005

Director:
jaume serra

L’anunciada renúncia de Xavier Santamaria va motivar que la coral es mogués per trobar un nou director. Mercès a alguns contactes i a una sèrie de casualitats, aquesta persona va ser en Jaume Serra, un jove amb estudis musicals que feia poc que s’havia iniciat en la direcció.

De fet, en Jaume es va estrenar dirigint una part del concert en què s’acomiadà en Xavier, escenificant així un relleu harmònic.

La proposta del nou director va suposar un canvi força radical en el repertori. Això va provocar que alguns cantaires més amants dels repertoris tradicionals deixessin el cor però, per contra, va atraure gent de procedència diversa, amb interès per cantar obres menys convencionals.

La renovació musical també es va veure acompanyada d’un nou lideratge organitzatiu sota la presidència de Jordi Falip, que va impulsar els intercanvis internacionals i, especialment, l’adquisició i rehabilitació de la Pallissa de Cal Bufó, per convertir-la en seu de l’entitat.

Especialment recordat és l’intercanvi amb la coral de Rauscedo, amb la qual hi ha forts lligams d’amistat. Van visitar Santpedor per primera vegada el 1989 i l’Escriny els va tornar la visita per primer cop l’any següent. De llavors ençà s’han mantingut contactes presencials en diferents ocasions. Coincidint amb el vintè aniversari del primer intercanvi, els anys 2009 i 2010 es van repetir formalment les visites.

En aquella etapa també es van fer intercanvis amb el cor Esterházy de Budapest i amb una coral de la ciutat polonesa de Łódź.

Des del punt de vista musical, aquest període és el més heterogeni pel que fa a repertoris. Durant aquells anys es van començar a oferir concerts amb blocs temàtics i, repassant els programes, trobem des de música del Renaixement fins a obres contemporànies, passant pel Barroc, el Classicisme i el Romanticisme.

El mateix podem dir quant a diversitat de gèneres musicals: cançó tradicional, música religiosa, jazz, pop, boleros, òpera…

L’Escriny va enregistrar el seu primer disc el 1999, com a commemoració del trentè aniversari de l’entitat.

Les principals fites d’aquella etapa van ser l’òpera barroca “Dido and Aeneas”, de Henry Purcell, l’any 1993, el musical “Hair”, de MacDermot, Rado i Ragni, el 2001, i “Remember”, un recull de cançons famoses dels anys 70 i 80, harmonitzades pel mateix Jaume Serra, el 2003.

2005-2009

Directors:
Enric Mieza i Oriol Torras

L’esforç que suposa tirar endavant alguns projectes d’envergadura per a un grup no professional va passar factura a la coral. Al degoteig de baixes de membres del cor s’hi va afegir la de la direcció. La crisi estava servida.

En aquell moment va arribar a l’entitat la proposta d’Enric Mieza per orientar la coral cap al gospel. Ben aviat es van incorporar nous cantaires atrets pel gir de l’entitat.

Després d’un període de repertori exclusiu de gospel, la coral va estrenar una etapa de codirecció, amb la incorporació d’Oriol Torras que, per la seva experiència musical, aportà una proposta de música antiga. Aquest binomi es va mantenir durant tres anys.

El 2008 l’entitat va celebrar els 40 anys amb un concert que va incloure peces representatives de diferents moments de la història de la coral.

2009-

Director:
Marc Reguant

El setembre de 2009 es va fer càrrec de la direcció de l’Escriny en Marc Reguant, que s’havia incorporat al cor uns mesos abans. Va debutar al cap de poques setmanes en una cantada al carrer amb motiu de la Fira de Sant Miquel.

Tot i la seva joventut, va assumir el lideratge de la coral amb una clara determinació d’elevar-ne el nivell qualitatiu. Va tenir la capacitat d’encomanar rigor i autoexigència per tal que cadascú aportés el millor de si mateix al grup. Els resultats no van trigar gaire a arribar i, d’aquesta manera, el progrés ha estat prou notable perquè l’Escriny s’hagi fet un nom entre els millors cors no professionals de Catalunya.

El treball constant, tant pel que fa a la tècnica vocal com a la cohesió de les veus, ha permès que en els darrers deu anys s’hagin assolit les fites musicals més destacades de la història de la coral, amb projectes de gran complexitat com un “Messiah” de Händel, un “Rèquiem” de Mozart o una “Passió segons Sant Marc” de Bach, entre altres.

Fruit de la col·laboració amb el compositor i pianista Manel Camp, l’Escriny ha publicat el seu segon disc, “Illa inaudita”, amb una sèrie de poemes d’autors catalans musicats pel propi Manel Camp.

La pandèmia de Covid-19 ha entorpit el treball del cor durant bona part del 2020 i del 2021 però, malgrat tot, l’activitat no s’ha aturat completament i actualment l’Escriny ja està treballant en nous projectes.